***       Водещите вечерни новини       на

...
   ***       Водещите вечерни новини       на
Коментари Харесай

Водещите новини! Акад. Денков: ГЕРБ провалиха безплатното образование за 127 хиляди студенти. Парламентарна делегация от Украйна идва в края на месеца

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 15 май   

 

„ Ректори на университети приканват за митинг за по-високи заплати 15 дни преди изборите. Винаги съм казвал, че преподавателите във висшите учебни заведения би трябвало да са доста добре платени, а заплатите би трябвало да вървят с високи условия за качество. Затова през последните години непрекъснато вдигахме средствата за обучение “.

„ Преди два месеца ГЕРБ, в нарушаване на Конституцията, гласоподаваха промени в Закона за висшето обучение за в допълнение увеличение на заплатите на преподавателите, без даже да са обезпечили парите и без да ги обвързват с качеството на преподаване. В същото време ГЕРБ провалиха безплатното обучение за 127 хиляди студенти и докторанти. Очаквам митингът да се употребява, с цел да се нападна бюджетът на Асен Василев – макар че всъщност ректорите ще стачкуват против популистките промени на ГЕРБ в закона “.

***

Някой им е оставил пари в бюджета…

„ Правителството ще даде 39 млн. лева в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения, считано от 1 януари 2024 година, оповестиха от Министерски съвет “.

***

Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде на публично посещаване у нас в границите на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която ще се организира в НДК от 24 до 27 май. Това стана ясно от думите на служебния министър на защитата ген. Атанас Запрянов в ефира на NOVA NEWS.

Очаква се на форума да дойде и парламентарна делегация от Украйна, защото военната помощ за Киев ще бъде измежду централните тематики на диалог. В този аспект, на въпрос дали можем да предоставим още нещо на Украйна, министърът отговори, че е допустимо, само че единствено „ в случай че имаме непотребни неща “.

***

***

Словашкият министър председател Роберт Фицо беше ранен при пукотевица след държавно съвещание през днешния ден, предадоха международните организации, като се позоваха на локални медии, предава Българска телеграфна агенция.  

Словашката новинарска организация ТАСР цитира заместник-председателя на Народното събрание Любош Блаха, който съобщи, че Фицо е бил прострелян. Словашкият министър председател е откаран в болница.  

ВИДЕО

***

Словашкият министър председател Роберт Фицо е " сред живота и гибелта ", откакто е бил прострелян " няколко пъти ", обявиха от държавното управление на централноевропейската страна в формалната му страница във " Facebook ".

***

„ За страдание, стрелбата против Роберт Фицо е много противен акт. 

Всички популистки и радикални партии, които се заиграват с национализма и потреблението на мощ във вътрешнополитически проект, вадят нескрито един дух от бутилката, който един път излязъл, няма прибиране назад и той може да се върне и по отношение на тях “. 

Това разяснява за " Фокус " Ивайло Иванов, специалист по сигурността във връзка стрелбата против словашкия министър председател.

***

Парламентът на Естония утвърди през днешния ден предложение, което планува замразените съветски активи да бъдат употребявани за финансови обезщетения на вредите, нанесени на Украйна при военната инвазия на Москва. Това се показва в изказване на естонското външно министерство, огласено през днешния ден и представено от Българска телеграфна агенция. 

***

Администрацията на Джо Байдън е все по-загрижена, че Владимир Путин набира задоволително власт, с цел да промени траекторията на войната и вероятно да преобърне тогавашната мрачна вероятност. И двете страни може най-сетне да преминат към контрактувано преустановяване на огъня и да замразят войната съгласно корейския сюжет, написа The New York Times, базирайки се на западни чиновници. 

***

Жител на Москва е бил въдворен в психиатрична клиника, откакто е бил арестуван от служители на реда на 28 април на Червения площад, до момента в който е крещял „ Не на войната! “.

Денис Жамидулин е бил арестуван на 28 април и идващите две седмици прекарва в ареста, осведоми порталът OVD-Info в канала си в Телеграм.

Прокуратурата повдигна две обвинявания против него – за опозиция при арест и „ уронване престижа на съветската войска “ във войната ѝ в Украйна. На 5 май полицията е известила майката на арестувания, че синът ѝ е въведен в психиатрия поради агресивното му държание.

***

Днес Европейският съюз прикани Грузия да отдръпна своя противоречив закон за " задграничните сътрудници " и предизвести, че мярката може да попречи на упоритостите на страната за участие. Това предават от Reuters.

" Приемането на този закон оказва негативно влияние върху напредъка на Грузия по пътя към Европейски Съюз. Изборът за пътя напред е в ръцете на Грузия. Ние настояваме грузинските управляващи да отдръпват закона ", се споделя в изказване на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел и комисаря по въпросите за съседство и разширение Оливер Вархели.

***

„ Няма да им позволим да основат страна на терора, от която да ни атакуват още повече ", акцентира Нетаняху.

„ Никой няма да попречи на нас, Израел, да упражним главното си право да се пазиме – нито Общото заседание на Организация на обединените нации, нито която и да било друга организация ", добави той.

***

Американският президент Джо Байдън и противникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната конкуренция за президентските избори през ноември, сочат резултатите от анкета на Ройтерс/Ипсос, съобщи Българска телеграфна агенция. 

В момента Тръмп е обект на наказателни преследвания по няколко каузи, а Байдън е подложен на рецензии поради поддръжката си за Израел във войната в Газа.

***

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР